VAD HÄNDER PÅ MÄSSAN?

Ta med dig lite av din egen jord så hjälper Niklas Vestin dig att analysera den.
I Niklas Vestins och Rölunda Gårds jordskola får du tips och råd på hur du ska behandla jorden och förbättra den på ett hållbart sätt.Det är bra att tänka på att odla ekologiskt utan bekämpningsmedel och konstgödsel. Han säger att bönderna förr tittade på jordens strukturoch näring och det vill han att vi ska göra i större utsträckning än vi gör i dag. Tag med dig lite av din egen jord så hjälper han dig att analysera den.

NIKLAS VESTIN

Gör en guidad trädgårdsvandring
Försommar i Rottneros Park innebär härlig grönska, sköna knoppar och nyss utslagna blomster.
En ljuvlig miljö där Jeanette Blom, trädgårdsmästare, tar oss med på trädgårdsvandring.
Vi får se örtagården med dess krydd- och medicinalväster och stannar till vid årets nyanlagda idéträdgårdar. Den uppskattade rosen får särskild uppmärksamhet och vi lär om dess speciella skötsel. Vandringen går genom parkens gröna, historiska rum och avslutas i arboretumet under en samling märkvärdiga träd.

jeanette

Ta en guidad tur i Rottneros Park
Den unika skulpturparken är värd särskild uppmärksamhet. Följ med bygdehistorikern Göran Bengtsson till platsen som är full av skrönor och historier. Han tar oss med på en resa i historien, berättar om parken, bruket och herrgårdens anknytning till Gösta Berlings saga.

göran bengtsson

Ta med dina orkidéer och få tips om hur du tar hand om dem på bästa sätt.
Mikael S Andersson är ordförande i Svenska orkidésällskapet och i hans workshop får du möjlighet att plantera om dina orkidéer. Han berättar om hur orkidéer växer naturligt och vilka betingelser de behöver för att trivas som krukväxt. Orkidéer växer i träd och har ingen jord kring rötterna. Snarare är det så att de dör om de får det. Tag med dina orkidéer och få tips om hur du tar hand om dem på bästa sätt.

MIKAEL S ANDERSSON

Kom och lär dig hur du slår med knackelie och hur du anlägger en äng i din egen trädgård!
I Vänervårds monter kan du prata med Staffan Lundaahl som har mångårig erfarenhet av lieslåtter med knackelie.Han visar hur man ställer in lien och orvets olika vinklar och förklarar varför det är så viktigt när man slåtter. Martin Sandmark från företaget Vänervård berättar hur du kan anlägga en äng i exempelvis i din trädgård eller vid ditt sommarställe och varför du ska göra det.  Kom och lär dig mer om knackelien och modernt ängsbruk.

 Martin Sandmark

Välkomna till rådgivningsgatan!
Besök vår rådgivningsgata där du träffar kunniga och duktiga utställare
som kan ge dig tips, råd och inspiration gällande ditt hem och din trädgård!

Kom och ta ett gammaldags porträtt!
Skulle du vilja ha bilder i gammaldags stil?  Då har du möjlighet att skaffa sådana fotografier under Sunne Hem & Trädgårdsdagar i Rottneros park. Fotografen Olga Firsova tar bilder av dig i gammaldags finkläder så att bilderna ser ut som om de vore tagna på morfars eller gammelfarfars tid.

DSC_1677 1 DSC_3130

Vill du veta hur du ska mixa olika växter för att skapa en helhet som passar dina egna behov av utomhusmiljö? Åstorps Gård, handelsträdgård finns på plats i Rottnerosparken och ger tips och råd. Dom visar snygga krukplanteringar med blommor i härliga färger, kryddor som ger doft- och smakupplevelser, perenner för hela säsongen och mycket annat. Vår- och sommarblommor, kryddor och grönsaker kommer från våra egna odlingar.

sommar 2

Kom om prova på MediYoga
Att hitta inre balans och harmoni är ett bra sätt att komma till rätta med stressrelaterade problem. Yoga kan få dig att må bättre både fysiskt, mentalt och emotionellt, det säger Äwa Johansson, som driver Äwas Naturhälsa. Under trädgårdsdagarna har hon drop-in yoga dit du kan komma och höra henne berätta om yoga, testa lite rörelser sittande på stol och känna av yogans positiva effekter.Hon menar att i dagens samhälle, med högt tempo, är det viktigt att få en stund för sig själv och slappna av i hela kroppen med övningarnas och andningens hjälp.

Yoga med Äwas naturhälsa

Rösta på din favoritfågelskrämma!
Fågelskrämmor tar plats i Rottneros Park under trädgårdsdagarna. Det är barn på fritidshemmen i Sunne som släppt lös sin fantasi och tävlar om ett glasskalas. Med skaparglädje, fantasi, brädor, spik, klister, färg, halm, gamla klädesplagg och annat som kan tänkas passa har barnen gjort fantasifulla fågelskrämmor. I tävlingsmomentet är du som besökare delaktig eftersom du får vara med och rösta fram en vinnare bland alla kreativa och fantasifulla fågelskrämmor. Vinnaren i tävlingen presenteras på scenen söndagen den 5 juni kl 15.00.
Virket till fågelskrämmorna sponsras av Lerans Bygghandel.

 Vogelscheuche im Gemsegarten

Sjung med Pettsson & Prillan söndag 5 juni!
Det är en härlig familjeföreställning och hela familjen får skratta tillsammans och sjunga av hjärtats lust. Alla verkar gilla Pettson och Prillan!

Pressbilden.Pettson&Prillan

Kolla på vattenkryp med natursnokarna
Under söndagen finns natursnokarna på plats i parken mellan 10.00-13.00. Dom kommer att ha med sig diverse vattenkryp i sina akvarier som barnen får titta på och undersöka med luppar och förstoringsburkar. Dom har även med böcker och annat material som man kan behöva för att hitta åt vilken typ av kryp det är.

Snokarna

Nils Holgerssons äventyrspark
Välkommen till Värmlands bästa lekpark!
Nils Holgerssons äventyrspark är ett paradis för barn mellan 2-11 år. Området består av två delar.
Det första området barnen kommer till ligger gömt bakom ett grönt hus på höger sida i den långa björkallén i parken. Här finner du ett stort skepp med flera spännande gungor och rutschkanor.
Om du fortsätter neråt förbi Skeppet så kommer du till ännu fler attraktioner. Här kan du t.ex. köra bil på bilbanan eller ta en tur på piratflotten, hoppa studskudde plus en massa andra roliga upptåg.

Klätterpark 1

Välkomna till hopplandet!
Hoppa och studsa loss i våra hoppborgar!

Hoppborg Safari 2Hinderbana 1

Hoppborg Drake 2Hoppborg Ko 2

Hälsa på de gulliga och ulliga alpackorna!

Barnens hem och trädgårdsdagar4

Ponnyridning

A happy boy rides a pony for the first time with his grandmother supporting him by his side.

Barnens odlarhörna

kid gardening and watering

KÖP BILJETTER!

biljett-sunne